آموزش آواز سنتی

آواز سنتی در واقع سبکی از آواز است که در آن به اجرای دستگاه‌ها، گوشه‌ها و ردیف‌های موسیقی ایران پرداخته می‌شود. همان‌طور که می‌دانید آموزش آواز کار بسیار دشواری است که  نیازمند تجربه و دانش کافی است.  این سبک از موسیقی در ایران از اساتید صاحب ‌نام  بهره می‌برد که در این زمینه‌ بسیار فعال هستند. در این مطلب سعی داریم به معرفی آموزش آواز سنتی بپردازیم.

آواز سنتی چیست؟

آواز سنتی از قدیمی‌ترین شاخه‌ها و بخش‌های هنر ایرانی محسوب می‌شود این هنر ریشه در ادبیات کهن فارسی ایران دارد. به دلیل ویژگی‌ها و ظرائف منحصر به فرد این کار به آموزش آکادمیک به صورت دقیق نیاز دارد؛ در این صورت هنرجویان  می‌توانند با گذراندن آن‌ها آواز سنتی را به درستی بیاموزند و به صورت حرفه‌ای خوانندگی کنند.

در واقع این سبک از موسیقی که به آن سبک ایرانی یا سنتی گفته می‌شود در آموزشگاه‌های موسیقی به طور حرفه‌ای تدریس می‌شوند. آموزش آواز سنتی توسط اساتید با روش‌های مختلفی ارائه خواهد شد.

بخش های مختلف آموزش آواز سنتی

بخش‌های مختلف آموزش آواز سنتی شامل مراحلی است که باید گام به گام و به طور صحیح انجام شود تا هنرجو به درستی با نحوه کار و چگونگی اجرای آن آشنا شود. اساتید در این زمینه با بکارگیری روش‌ها و مراحل مختلف، آموزش‌های لازم را همراه با تکنیک‌های خاص خود ارائه خواهند داد. در ادامه به برخی از مراحل آموزش آواز سنتی اشاره خواهیم کرد.

سلفژ

از جمله بخش‌های اصلی آموزش آواز سنتی مربوط به سلفژ است؛ در واقع بخش‌های متعدد در آموزش آواز را به خود اختصاص می‌دهد‌. با آموزش و تقویت این مهارت به شما می‌آموزند که چگونه با استفاده از حنجره خود نت‌های موسیقی را به طور صحیح ادا کنید. معمولا تمرینات سلفژ با پیانو انجام خواهد شد یعنی استاد توسط پیانو یک نت را می‌نوازد؛ سپس شما باید صدای آن نت را با حنجره خود تولید کنید.

برای انجام این کار به درستی، نیاز به تمرین خواهید داشت و شاید ماه‌ها طول بکشد تا بتوانید به طور صحیح نت‌ها را بخوانید. بعد از تسلط بر سلفژ سال‌ها لازم است تا فاصله نت‌ها را بشناسید و با صدای خود به اجرای آن‌ها مسلط شوید. پس برای یادگیری این بخش عجله نکنید؛ چرا که نتیجه سریع حاصل نخواهد شد.

صدا سازی

یکی دیگر از بخش‌ها و مراحل آموزش آواز سنتی صداسازی است. صداسازی در واقع شناخت قابلیت‌های صوتی بدن و به کارگیری آن به بهترین شکل ممکن خواهد بود. زمانی که تمرینات و آموزش‌های صداسازی برای شما ارائه می‌شود باعث شناسایی شدن قابلیت‌های صوتی حنجره شما خواهد شد.

برای این کار ابتدا باید بدن خود را به شکل یک ساز تصور کنید و خاصیت صوتی خود آن را به خوبی بشناسید؛ سپس به بهترین شکل به شما آموزش داده می‌شود که چگونه از ویژگی‌های حنجره خود استفاده کنید.

تکنیک های آواز سنتی

دقت شنیداری در آموزش آواز سنتی امر بسیار مهمی به شمار می‌آید؛ چرا که یادگیری تکنیک‌های آواز بیشتر از طریق شنیدن و تکرار میسر می‌شود. هنگام آموزش تکنیک‌های آواز سنتی باید دقت لازم را داشته باشید و آن‌ها را مورد بررسی قرار دهید.

در واقع تمام تکنیک‌ها، تزئین‌ها و تحریرهایی که در آواز مشاهده خواهید کرد با تمرین به نتیجه می‌رسد؛ گرچه اساتید در آموزش این تکنیک‌ها نقش بسزایی دارند اما تا حدودی خلاقیت هنرجو را نیز می‌طلبد.

تنفس صحیح

یکی از مراحل آموزش آواز سنتی، آموزش تنفس صحیح است که اساتید موسیقی نیز تاکید فراوانی بر یادگیری این مسئله دارند. با آموزش‌های لازم توسط اساتید موسیقی، هنرجو با تمرین و رعایت نکات لازم می‌تواند با تقویت عضلات حنجره و دستگاه تنفسی موجب آزاد شدن صدای فرد شود و در نهایت راحت و روان خواندن آواز خواهد شد.

 

سخن پایانی

موسیقی در بین مردم جایگاه ویژه‌ای دارد و در این میان هر کدام از سبک‌ها علاقمندان خاص خود را دارند. یکی از سبک‌های پرطرفدار در ایران آواز سنتی است که در آموزشگاه‌های زیادی توسط اساتید فرهیخته آموزش داده می‌شود. همان‌طور که می‌دانید آواز سنتی به دلیل سبک خاصی که دارد آموزش و یادگیری آن قدری دشوار است؛ بنابراین هنرجویان عزیز جهت پیشرفت در این حرفه، علاوه بر انجام نکات و تکنیک‌های لازم و پشتکار در این زمینه، باید تمرین زیاد را اولویت خود در این کار بدانند. در این مطلب به برخی از نکات در رابطه با آموزش آواز سنتی اشاره کردیم، امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.